Editory textu v Joomla!

Napsáno 13.09.2010 pro Joomla! a označeno jako Joomla

aneb jak na psaní textů v Joomla!

Editory

Kvalitní editor textu je důležitou součástí každého redakčního systému, pojďme se tedy podívat, co nám v tomto směru Joomla! nabízí.


Textové editory pro Joomla!

Textové (zdrojové) editory jsou určené výhradně k vytváření HTML a většinou poskytují funkci zvýraznění syntaxe. Pomocí šablon, nástrojových lišt a klávesových zkratek je pak možné snadno a rychle vkládat HTML tagy a nejrůznější struktury. Editor může také obsahovat různé průvodce, nápovědu a funkci automatického doplňování kódu, které usnadňují provádění běžných úkonů.

Používání tohoto druhu editorů vyžaduje znalost HTML jazyka a dalších webových technologií jako CSS, JavaScript a dalších, které chce programátor využít, výhodou nejen v prostředí Joomla! je naprostá kontrola nad vzhledem výsledného kódu.

Zdroj Wikipedia

No Editor

Parametry všech editorů se nastavují v Nastavení > Správce zásuvných modulů > Editors

Základním textovým editorem, obsaženým ve výchozí instalaci Joomla! je tzv. No Editor. Popravdě řečeno to ovšem žádný editor není, ve skutečnosti se jedná o pouhé textové pole, do kterého můžete zaspat jakýkoliv HTM kód. Výhodou je, že co do něj vložíte, to bude na stránce, to oceníte zejména při vkládání různých skriptů, videí a podobných prvků, popřípadě když potřebujete mít naprostou kontrolu nad výsledným kódem - ten je ovšem lepší si připravit v nějakém externím editoru typu PSPad či Notepad++. Nevýhodou je absence jakýchkoliv pomůcek - psát kód přímo v totmo editoru není nic moc.

NoEditor

CodeMirror

Pokročilejší verzí textového editoru je CodeMirror na Joomla! Extensions, pro zajímoavost, tento editor je i ve výchozí instalaci Joomla 1.6 - tento editor na rozdíl od předešlého umožňuje zobrazení čísel řádků, nastavení funkce tabelátoru a co je hlavní, zvýrazňuje zadaný kód.

CodeMirror

CodeMirror

Simple Content Editor

Dalším textovým editorem je Simple Content Editor. Ten sice ani nezobrazuje čísla řádků, ani nezvýrazňuje kód, ale zase má jinou šikovnou vlastnost - díky jeho ovládacím prvkům, optimalizovaným pro používání na dotykových diplejích, lze rychle vkládat základní HTML značky, což dosti usnadňuje psaní v HMTL.

SimpleCE

RokPad

To nejlepší z textových editorů nakonec - Domovská stránka RokPad od RocketTheme sice spadá do kategorie placených doplňků, ale těch pár dolarů za to rozhodně stojí. Editor je postaven na stejném základu, jako již uvedený CodeMirror, ale je doplněn o další funkce - krom číslování řádků a zvýrazňování kódu umožňuje vkládání základních HTML značek, vyhledávání, nahrazování, krokování zpět i dopředu, kontrolu validity kódu, automatické ukládání a jako perlička na závěr, lze jej ovládat pomocí klávesových zkratek, takže třeba pro uložení stačí použít klasické CTRL+S. Pro mne jasná volba.

RokPad

RokPad

RokPad

RokPad

WYSIWYG editory pro Joomla!

WYSIWYG je akronym anglické věty What you see is what you get, česky co vidíš, to dostaneš. Tato zkratka označuje způsob editace dokumentů v počítači, při kterém je verze zobrazená na obrazovce vzhledově totožná s výslednou verzí dokumentu.

Nejčastěji se jako WYSIWYG označují některé textové procesory, ve kterých se editovaný text zobrazuje tak, jak bude vytištěn na papír. Kvůli obtížnosti tohoto úkolu dochází ovšem často k drobným chybám, kdy uživatel nedostane, co vidí

WYSIWYG editory webových stránek umožňují jejich rychlejší tvorbu, aniž by vyžadovaly hlubší znalost jazyka HTML. Bohužel taková tvorba WWW stránek má jednu vadu na kráse. Kód, který program vytváří, je plný zbytečných elementů, které do HTML vůbec nepatří, nebo jsou nevhodně rozmístěny. Kód je tedy velice objemný, někdy až 15×[zdroj?] větší, než by mohl být a ne vždy odpovídá významu (třeba lze vidět slovo, kde jsou mezery mezi písmeny udělány mezerami a ne stylem, takže významově to je více „slov“ po jednom písmenu). Opačným způsobem tvorby dokumentů je např. editace WWW stránek, při které tvůrce píše přímo do textu speciální formátovací značky jazyka HTML a jen občas zkontroluje, jak výsledný vzhled dokumentu vypadá v prohlížeči.

Zdroj Wikipedia

TinyMCE

Tiny je výchozím WYSIWYG editorem Joomla!, obsaženým v základní instalaci jak Joomla! 1.5 tak i Joomla! 1.6, předpokládám tedy, že je všem uživatelům dostatečně znám. Překlad jeho parametrů je obsažen v základním balíčku češtiny pro Joomla!, češtinu pro panel nástrojů jsem si dovolil vytvořit a nabídnout ji zde ke stažení - pokud ji použijete, nezapomeňte v nastavení parametrů povolit automatickou volbu jazyku, popřípadě přepsat výchozí jazyk z en na cs.

TinyMCE

TinyMCE

TinyMCE

ceditCKEditor

Jedním z neoblíbenějších WYSIWYG editorů je ceditCKEditor. Jedná se poměrně snadno nastavitelný a funkční editor postavený na javaskriptu, za velmi šikovnou vlastnost považuji možnost použití kontextové nabídky, distupné po kliknutí pravým tlačítkem do textové plochy, osobně se mi líbí i možnost snadného uživatelského nastavení velikosti textové plochy.

ceditCKEditor

ceditCKEditor

JCK Editor

Na stejném základě, jako předchozí editor, je postaven i JCK Editor, funkčnost editoru je takřka totožná, liší se možná jen v grafice ovládacích prvků a zejména pak v širší možnosti nastavení parametrů editoru.

JCK Editor

JCK Editor

JCK Editor

JCE

Řekl bych, že představovat JCE je jako nosit pověstné dříví do lesa, takže jen ve zkratce - široce nastavitelný editor, jehož nastavování se provádí z rozhraní komponenty, snadno rozšiřitelný o mnoho doplňků, umožňující vytvářet uživatelské skupiny a jednotlivým skupinám přiřazovat dostupné nástroje - abyste rozuměli, lez třeba nastavit, že uživatelé veřejné části webu mají k dipozici pouze základní formátování, ale ne pokročilé nástroje například pro vkládání obrázků, formátování stylů atd. - záleží prostě jen na vašich potřebách a fantazii.

JCE

JCE

A to je asi tak vše...

Článek byl napsán pro Joomla 1.5., u novějších verzí může být vše jinak.

Komentáře (1)

  • Bart

    Bart

    17 Leden 2012 v 12:07 |
    Parádní souhrn, toto dlouho chybělo :).

Napsat komentář

Pro přidání komentáře se prosím přihlaste.