Jak instalovat ZOO

Napsáno 14.11.2010 pro Joomla! a označeno jako YOOtheme, ZOO

jak nainstalovat komponentu

YOOtheme ZOO

Dnešním článkem zahajuji sérii textů o používání komponenty ZOO, v tomto prvním textu si povíme o instalaci a aktualizaci této komponenty - pokud nevíte, co to je, to ZOO, doporučuji si přečíst článek Pojďme do ZOO!.

Příprava

Ať již provádí první instalaci či již aktualizaci, potřebujete v první řadě instalační soubor, ten si stáhnete ze stránek YOOtheme.

Ze stejné stránky si můžete stáhnout i balíček s překlady, ZOO 2.0 Language Pack, obsahující krom mnoha jiných i češtinu, ale doporučuji si češtinu stáhnout spíš z mých stránek - je aktuálnější (dělám češtinou i pro YOOtheme, ale aktualizuji ji častěji, než oni svůj language pack) - najdete ji v sekci "Ke stažení".

Instalace

Instalace není žádná věda - ZOO se jako každá jiná komponenta instaluje pomocí výchozího Joomla! instalátoru a pokud instalace proěhne dobře, objeví se vám tato obrazovka.

ZOO - instalace

Dalším krokem je použití češtiny - zde to bude trochu složitější, nežli obvykle, protože čeština není instalační, ale je zabalena dle pokynů tvůrců ZOO.

Rozbalíte-li tedy stažený archiv, dostanete složku cs-CZ, obsahující dvě podsložky, složku zoo, obsahující češtinu pro komponentu, moduly a pluginy a složku apps, obsahující češtiny pro aplikace.

Rozklikněte složku zoo a její obsah nakopírujte jako PATCH do zdrojové složky vaší Joomla! instalace - tím provedete instalaci češtiny do komponenty a souvisejících rozšíření.

Nyní si otevřte složku apps a zároveň si přes FTP otevřte ve vaší JOOML! instalaci složku media/zoo/applications. V této složce jsou nainstalovány ZOO aplikace, jako výchozí jsou to blog a page - do této složky nakopírujte opět jako PATCH stejnojmenné složky ze složky apps rozbaleného archivu s češtinou.

UF - napoprvé je to fuška, ale příště už to bude zívačka, ne?

To by byla čeština a nyní doporučuji přejít na úvodní stránku ZOO Komponenty >> ZOO, pokud jste instalovali bezplatnou verzi, bude tato obrazovka vypadat takto...

ZOO - instalace

Klikněte na zubaté kolečko a objeví se tato stránka...

ZOO - instalace

...na ní klikněte na ikonu Kontrola požadavků a objeví se toto okno...

ZOO - instalace

Zde si ověřte, zda jsou splněny všechny systémové potřeby komponenty - pokud vše není zelené, budete vědět, kde hledat problém, pokud ZOO nebude správně fungovat.

To by byla instalace...

Aktualizace

Než se pustíte do aktualizace, je potřeba jako obvykle provést zálohu - zde upozorňuji zejména na to, že pokud jste provedli nějaké změny v souborech ZOO či jeho výchozích aplikací nebo šablon, stejně tak v modulech či pluginech, náležících k ZOO, budou vaše upravené soubory přepsány novými z aktualizace!

Jinak aktualizace probíhá stejně, jako výchozí instalace - bez odinstalace staré verze prostě pomocí Joomla! instalátoru nainstalujte verzi novou.

Co se týká češtiny, všechny soubory s překladem, které jste již dříve nahrály, zůstaly zachovány, takže novou češtinu použijte jen když to považujete za nutné - v takovém případě postupujte stejným způsobem, jako při první instalaci češtiny.

A to je dnes vše, příště začneme ZOO nastavovat.

Komentáře (0)

Napsat komentář

Pro přidání komentáře se prosím přihlaste.