Jak nastavit ZOO - poprvé

Napsáno 22.11.2010 pro Joomla! a označeno jako Joomla, YOOtheme, ZOO

základní nastavení aplikace

YOOtheme ZOO

Předpokládám, že máte ZOO úspěšně nainstalováno a že je tedy čas, pustit se do jeho základního nastavení - problém je ovšem v tom, že ZOO nastavit nijak nelze. Zoo samotné je totiž vlastně jen framework, tedy platforma, na které jsou provozovány jednotlivé aplikace a to, co je potřeba nastavit jsou právě ony.

Framework je softwarová struktura, která slouží jako podpora při programování a vývoji a organizaci jiných softwarových projektů. Může obsahovat podpůrné programy, knihovnu API, návrhové vzory nebo doporučené postupy při vývoji.
zdroj Wikipedia

V základní ZOO instalaci najdete dvě aplikace, Pages a Blog, pro potřebu demonstrace postupů při nastavení budu používat jednu z nich, a to Blog - postupy nastavení jsou u jakékoliv jiné aplikace podobné.

Jdem tedy na to, přejděte si na odkaz nabídky administrace Komponenty >> ZOO a na stránce, která se vám otevře, klikněte na zubaté kolečko.

ZOO - nastavení

Otevře se vám další stránka, na té klikněte na ikonu aplikace, kterou nastavujete, v tomto případě tedy na ikonu Blog.

ZOO - nastavení

A už jsme na stránce nastavení aplikace, zde v první řadě klikněte na odkaz Informace...

ZOO - nastavení

...stránka, která se otevře, obsahuje základní informace o aplikaci.

ZOO - nastavení

Kliknutím na odkaz Typy se vraťte se zpět na stránku nastavení aplikace, v našem případě jsou zde uvedeny dva typy položky, Article a Author. Klikněte na název typu Article.

ZOO - nastavení

Nyní můžete změnit název typu položky a její alias - jméno změňte dle vlastních potřeb, já jej změním na Článek, alias doporučuji neměnit!

ZOO - nastavení

Změnu uložte...

ZOO - nastavení

Jistě jste si již všimli, že když pohybujete kurzorem nad polem s názvem typu položky, zobrazuje se pod názvem pomocí funkce hover další odkaz - Upravit prvky - klikněte na něj.

ZOO - nastavení

V levé části stránky je seznam prvků, použitých pro tento typ položky. Abyste rozuměli - pokud v rámci ZOO vytváříte novou položku, otevře se vám formulář, který krom základních prvků, jako je název, alias, data vytvoření, zveřejnění či zneveřejnění obsahuje právě všechny zde uvedené prvky a to v pořadí, v jakém jsou zde seřazeny. A právě zde si můžete nastavit popisy, zobrazení a chování jednotlivých prvků.

Abych nezapomněl - v pravé části stránky jsou všechny dostupné prvky, které lze pro položku použít - kliknutím na kterýkoliv z nich se tento přidá do levé části, kde jej můžete příslušným způsobem nastavit - prvek bude po uložení součástí formuláře pro tvorbu nové položky.

ZOO - nastavení

Rozklikněte si prvek Author a proveďte základní nastavení:

Jméno - jméno prvku, jak je zobrazeno ve formuláři pro tvorbu položky.

Popis - popis prvku, zobrazený ve formuláři formou bublinové nápovědy.

ZOO - nastavení

Dále si rozklikněte jeden prvek po druhém a proveďte potřebné změny nastavení - názvy, popisy, cesty k obrázkům, cesty k souborům pro stažení...

ZOO - nastavení

Jakmile máte vše nastaveno, uložte...

ZOO - nastavení

...a stejným způsobem nastavte prvky položky Author.

ZOO - nastavení

Nyní máte provedeno základní nastavení prvků pro potřebu administrace, příště si povíme o nastavení jejich zobrazení pro veřejnou část.

Komentáře (0)

Napsat komentář

Pro přidání komentáře se prosím přihlaste.