Joomla! a SEF

Napsáno 09.06.2010 pro Joomla! a označeno jako Joomla, SEF, SEO

a jak na něj...

URL

Joomla! a SEF, to je pro mnohé uživatele tohoto redakčního systému oblíbené téma, pojďme se na něj tedy blíže podívat z pohledu Fenris.cz.

V první řadě si řekněme, co to vlastně ten SEF je.

Technika SEF - Search Engine Friendly, v češtině většinou vysvětlovaná jako URL přátelské k vyhledávačům, je jednou ze základních technik SEO (Search Engine Optimization, optimalizace pro vyhledávače), jejímž účelem je získání optimálního tvaru URL, neboli krátké a neměnné URL adresy. V praxi Joomla! to znamená použít namísto adresy http://www.fenris.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=34%3Ajce&catid=6%3Ajak-na-to&Itemid=4〈=cs adresu http://www.fenris.cz/cs/webtvorba/jak-na-to/34-jce.

Proč SEF?

Možná si položíte otázku, proč se vůbec s nějakým SEF trápit, proč se honit za optimálním tvarem URL - při rozhodování, zda SEF ano či ne tedy zkuste vzít v potaz několik následujících informací:

  • Lidé mají rádi hezké věci a tedy mají rádi i hezké adresy.
  • Krátká URL adresa může podpořit zájem ostatních uživatelů o odkazování na stránku, nesrozumitelná URL adresa od odkazování spíše odrazuje.
  • Pokud je v URL adrese klíčové slovo (keywords), může to u některých vyhledávacích strojů zvýšit umístění stránky ve výsledcích hledání těchto slov.
  • Mnoho lidí se vrací po stránkách tím, že umazávají část URL, což v případě ne-SEF adresy příliš nejde, zde si dejte pozor při tvorbě příliš krátké adresy, aby nebyla až příliš krátká.

SEF a Joomla!

Výchozí instalace Joomla! obsahuje vlastní generátor SEF URL, ten ovšem ve výchozím nastavení není aktivován,, pro jeho aktivaci je totiž nutno splnit několik důležitých podmínek.

V první řadě je nutno si ověřit, zda váš hosting podporuje Apache a mod_rewrite - zde pozor, mnozí hostitelé toto nepodporují.

Dalším krokem je vytvoření souboru .htacces ve zdrojovém adresáři vaší Joomla! instalace - přejděte, nejlépe přes FTP, do zdrojového adresáře a zde nalezený soubor htacces.txt přejmenujte na .htacces. Zde je ovšem další potenciální hostitelská zrada, mnohé hostingy vyžadují specifická nastavení, definovaná v tomto souboru - než se do tvorby souboru pustíte, ověřte si, že máte ten správný soubor pro váš hosting a tím přehrajte výchozí Joomla! soubor!

Přejděte do administrace vašich webových stránek, otevřte si Globální nastavení, kartu Uživatelské nastavení a povolte volby URL přátelské k vyhledávačům (SEF) a Použít Apache mod_rewrite.

Jooomla SEF

Otevřte si v prohlížeči vaše webové stránky a vyzkoušejte, zda všechny odkazy správně fungují a dobře vypadají - pokud je vše v pořádku, máte hotovo.

Pokud se ovšem vyskytly problémy se zobrazením stránek, vypněte v Globálním nastavení uvedené volby a vrhněte se na hledání zrady, nejpravděpodobnější bude, buď že hosting nepodporuje Apache a mod_rewrite a nebo, že máte nevhodný soubor .htacces - zde pak nezbyude než pátrat po zkušenostech jiných uživatelů vašeho hostingu.

SEF, Joomla! a udělátka zadarmo...

Abychom si rozuměli, udělátky v tomto případě myslím rozličná rozšíření, která vám s tvorbou SEF mohou pomoci. Spoustu z jich naleznete na této stránce a o některých z nich si nyní povíme.

Joomla! používá pro tvorbu SEF URL tzv. aliasy, - jistě jste si všimli, že pokud píšete článek, tvoříte položku nabídky a podobně, nachází se pod políčkem "Titule" pole "Alias" - pokud je necháte prázdné, vytvoří si v něm při ukládání Joomla! tzv. alias titulku, což je titulek převedený do formátu, vhodného pro URL, ke kterému je připojeno patřičné ID. Problém s výchozí tvorbou aliasů je ten, že jsou z něj automaticky vypuštěny všechny nestandardní znaky, v našem případě znaky s diakritikou, takže je-li titulek například "Železný řetěz", bude alias "elezn-etz", což má ke skutečnému titulku dosti daleko a tak, nechcete-li tvořit všechny aliasy ručně, je potřeba sáhnout po prvním udělátku...

Zmíněným udělátkem bude zásuvný modul, který dokáže vytvářet aliasy tak, že namísto vypuštění nestandardních znaků je nahradí znaky standardními - na Joomla! Extensions jich najdete několik, osobně mám velmi dobrou zkušenost s Phoca Czech Alias Plugin.

V souvislosti s výše uvedeným zásuvným modulem pak doporučuji podívat se na modul administrace Duplicate Titles Alias Administrator Module , který vám z panelu administrace umožní rychlou kontrolu duplikovaných aliasů článků - pokud byste totiž měli dva shodné aliasy, může se stát, že odkazy na jeden článek budou směrovány na jiný článek se shodným aliasem. Tento modul můžete popřípadě doplnit ještě i o Duplicate Titles Administrator Module, který stejným způsobem kontroluje duplikáty titulků.

Posledním z drobných udělátek, které bych zmínil, je zásuvný modul HP Router, který z URL umí vykostit připojená ID.

...a udělátka za prachy.

Do kategorie udělátek za prachy si dovolím zařadit tři silná rozšíření, jejichž hlavní, nikoliv ovšem jedinou činností je právě tvorba a správa SEF URL.

Je mi jasné, že někteří budou argumentovat tím, že dvě z těchto rozšíření lze přece používat bezplatně, je však potřeba si uvědomit, že daní za to je jejich copyright na vašich stránkách a nemožnost využít všech jejich možností a schopností - proto je tedy řadím do této kategorie.

ARTIO JoomSEF

Komponenta pro tvorbu a správu SEF URL, pocházející z českých luhů a hájů. Pokud je mi známo, tak je mezi českými uživateli dosti oblíbená, osobně ji však vyzkoušenou nemám a tudíž k ní ani nemám co říci..

Domácí stránka ARTIO JoomSEF
ARTIO JoomSEF na Joomla! Extensions

sh404SEF

Další komponenta pro tvorbu a správu SEF URL, také je ovšem bezpečnostní komponentou a zároveň správcem META Tagů. Pracuje se souborem .htacces i bez něj, je kompatibilní s Joom!Fish a dokáže i mnoho jiného. Donedávna byla zdarma a na Jooml" Extensions se honosí titulem EDITOR'S PICK - vzhledem k možnostem nastavení ji považuji spíš za komponentu pro odborníky a fajnové šmekry...

Domácí stránka sh404SEF
sh404SEF na Joomla! Extensions

AceSEF

A do třetice všeho dobrého další komponenta pro tvorbu a správu SEF URL, krom zmíněného sloužící taktéž jako správce META či generátor Sitemap. Nastavení je uživatelsky přívětivé a snadné, zjistil jsem ovšem drobné potíže s Joom!Fish - oficiálně je sice kompatibilní, ale... Osobně bych ji na vícejazyčné stránky nedoporučoval, naopak v případě jednojazyčného webu by byla mou volbou.

Domácí stránka AceSEF
Článek byl napsán pro Joomla 1.5., u novějších verzí může být vše jinak.

Komentáře (0)

Napsat komentář

Pro přidání komentáře se prosím přihlaste.