Pojďme do ZOO!

Napsáno 23.08.2010 pro Joomla! a označeno jako YOOtheme, ZOO

YOOtheme ZOO 2.3

YOOtheme ZOO

Je mi líto, dámy a pánové, ale dnes nebudou žádná zviřátka, žádní klokani ani opice, má výzva se netýká návštěvy zoologické zahrady, ale prohlídky velice silné a efektní komponenty pro správu obsahu webových stránek, komponenty, která mne dostala a kterou momentálně považuji za jedno z nejlepších rozšíření pro Joomla! s velikým potenciálem do budoucnosti.

Pokud si nainstalujete ZOO a po úspěšné instalaci kliknete na odkaz ZOO v nabídce Komponenty, s největší pravděpodobností se vám otevře tato stránka.

ZOO

Pokud ovšem patříte mezi ty, kteří si mohou koupit za 99 éček APP BUNDLE, bude první stránka po čisté instalci vypadat takto - rozdíl je v tom, že kromě dvou aplikací, které jsou součástí volně šířené komponenty, zde budete mít i všechny ostatní dostupné aplikace.

ZOO

Mimochodem, není nezbytně nutné instalovat kompletní komponentu se všemi rozšířeními najednou, nové aplikace je možné dodatečně nahrávat ze stránky aplikací.

ZOO

Než se pustíte do dalšího nastavování komponenty, není od věci, zkontorlovat si splnění systémových požadavků komponenty - klikněte vpravo nahoře na stránce Správce aplikací na odkaz Kontrola požadavků a otevře se vám souhrn požadavků, včetně jejich aktuálního stavu.

ZOO

V tomto okamžiku by asi nebylo od věci trochu si vysvětlit strukturu této komponenty. Komponenta ZOO jako taková je vlastně platforma pro prezentaci a správu takzvaných aplikací - aplikace je v podstatě předem připravená šablona, určená k prezentaci určitého typu dat - v současnosti jsou tak k dispozici aplikace sloužící jako správce stahování, katalog výrobků, blog, prezentace firem či osob, filmová databáze atd. Každou tuto aplikaci můžete do ZOO použít v libovolném množství instancí, abychom si tedy rozuměli, můžete třeba třikrát použít aplikaci Blog, pokaždé s jiným názvem a specificky nastaveným vzhledem a chováním.

Pro další předsttavu jsem tedy na stránce Nová aplikace klikl na aplikaci Blog, tím se otevře okno s nastavením aplikace, prozatím vyplním pouze její jméno a to velice nápaditě - nazvu ji Blog - ostatní nastavení zatím řešit nebudu, to třeba až někdy příště, bude-li tedy zájem...

ZOO

Po uložení nové instance jsem obratem přesměrován přímo na úvodní stránku administrace instance, což je stránka položek, ty zde v tomto okamžiku samozřejmě nemám, stejně jako zde nám vytvořeny ani žádní kategorie, značky, komentáře či podání

ZOO

ZOO

ZOO

ZOO

ZOO

Jediné, co zde tedy před vytvořením první kategorie a následně položek můžete udělat, je nastavit vzhled úvodní stránky instance - úvodní stránkou instance je myšlena první stránka, která je nahrána při použití položky nabídky odkazující na aplikaci.

ZOO

Pro zajímavost a pro porovnání jsem připravil pár náhledů administrace komponenty, sejmutých z webu Fenris.cz.

ZOO

ZOO

ZOO

ZOO

Vše, co jsem ovšem až doposud popisoval, je celkem běžná věc, síla komponenty totiž spočívá jinde, konkrétně ve vlastním nastavení vzhledu prakticky čehokoliv - vzhled položek či modulů je totiž generován pomocí šablon, které si můžete snadno editovat přidáním, odebíráním a upravováním jednotlivých prvků na stránkách nastavení aplikace - prvky jsou v tomto případě míněny například formulářové prvky, sociální a webové služby, média a mnohé další - zkuste si to představit jako Lego - jednotlivé prvky jsou kostičky a výsledný vzhled třeba položky je hotová skládačka z těchto kostiček sestavená... :-)

Zmíněné nastavení vzhledů se pak provádí ze stránky Správce aplikací kliknutím na příslušnou aplikaci.

ZOO

ZOO

Co se týká praktického použití či určité demonstrace možností, krom oficiálního dema na stránkách YOOtheme můžete pokoukat na ZOO i na těchto stránkách - momentálně zde používám celkem tři různé aplikace a to Blog, Download a Documentation.

Je těžké postihnout všechny možnosti této komponenty v jednom článku a tak tento berte pouze jako stručný úvod a seznámení s touto znamenitou komponentou - pokud bude zájem, vrátím se k ní podrobněji později.

Komentáře (0)

Napsat komentář

Pro přidání komentáře se prosím přihlaste.