Instalace Joomla! 2.5

Napsáno 04.02.2012 pro Joomla! a označeno jako Joomla

a jak na ní...

Joomla!

Pořád se ještě stává, že se objeví otázka, jak se vlastně ta džumla instaluje a jak se s ní začíná a tak jsem se rozhodl připravit pár článků na toto téma. První z této minisérie se bude věnovat instalaci Joomla!.

Příprava

Před provedením instalace je potřeba udělat několik přípravných kroků:

  1. Připravte si zdrojovou složku, také zvanou root, do které nahrajete potřebné instalační soubory. Adresu složky buď získáte u svého poskytovatele hostingu nebo použijte zdrojovou složku vašeho lokálního serveru.
  2. Pomocí phpMyAdmin vytvořte databázi, pojmenovat ji můžete dle libosti, její porovnávání nastavte na utf8_general_ci.
  3. Stáhněte si archiv se soubory pro instalaci Joomla!
  4. Stejně tak si stáhněte archiv s češtinou pro Joomla!
  5. Do zdrojové složky nakopírujte všechny soubory z rozbaleného archivu instalace Joomla!, po nakopírování musí obsah vaší zdrojové složky vypadat jako na následujícím obrázku.

Instalace Joomla 2.5

Instalace

Máte-li připraveno vše výše uvedené, můžete začít instalaci - do pole adresy v prohlížeči zadejte výchozí URL vašich stránek. Pro představu, pokud bych instaloval na svůj web, bylo by to http://www.fenris.cz, pokud budu instalovat na lokální web v PC, bude to třeba http://localhost.

Při načtení zadané are by se měla objevit tato stránka:

Instalace Joomla 2.5

Na stránce si můžete vybrat jazyk instalace - instalátor za vás na základě jazyku prohlížeče provedl předvýběr, který nyní můžete změnit. Po volbě jazyku klikněte na tlačítko Následující vpravo nahoře.

Instalace Joomla 2.5

Načte se další stránka, nazvaná Předinstalační kontrola, na které je zobrazen výsledek kontroly systémových požadavků a doporučených nastavení pro funkci Joomla!. Pokud je něco v nepořádku, proveďte úpravu nastavení serveru nebo kontaktujte s požadavkem úpravy nastavení podporu vašeho hostingu. Pokud je vše OK, klikněte opět na Následující vpravo nahoře a načte se další stránka, tentokrát s licení Joomla!.

Instalace Joomla 2.5

Počtěte si a pak opět klikněte na tlačítko Následující vpravo nahoře, načte se stránka, na které je potřeba zadat údaje pro připojení k databázi.

Instalace Joomla 2.5

Teď to bude trochu složitější, je potřeba zadat potřebné údaje:

Typ databáze - Ponechte výchozí Mysqli.

Jméno hostitele - Obvykle se ponechává localhost.

Uživatelské jméno - V případě hostingu C4 je to název databáze.

Heslo - Přístupové heslo k vaší vytvořené databázi.

Jméno databáze - Název vytvořené databáze.

Prefix tabulek - Prefix, respektive předpona databázových tabulek. U Joomla! 1.5 to bývalo standardně jos_, u Joomla! 2.5 je vytvořen náhodně automaticky. Pokud budete v budoucnosti přenášet tabulky či jejich části mezi dvěmi weby, dejte si pozor na shodný prefix.

Nakládání se starou databází - Zvolte, zda obsah staré databáze, pokud nějaký je, zachovat či odstranit- instalátor standardně starý obsah databáze maže.

Máte-li vše vyplněno a zkontrolovány zadané údaje, přejděte na další stránku - Nastavení FTP vrstvy. Tuto stránku doporučuji přeskočit, potřebné údaje můžete později zadat v administraci Joomla!

Instalace Joomla 2.5

Na další stránce je potřeba vyplnit základní data vaší Joomla! instalace, všechny tyto údaje je možno později změnit či doplnit v administaci Joomla!.

Instalace Joomla 2.5

Jméno stránek - Název vašich stránek.

Meta popis - Stručný popis vašich stránek.

Meta klíčová slova - Klíčová slova vašich stránek.

Stránky jsou odpojeny - Zvolte, zda bude po instalaci veřejná část stránek uzavřena běžným návštěvníkům webu.

E-mail - E-mailová adresa správce stránek.

Uživatelské jméno správce - Uživatelské jméno správce tránek.

Heslo - Znovuzadání hesla správce - Dvakrát heslo pro přístup na stránky.

Nahrát ukázková data - Zvolte, zda nahrát sadu ukázkových dat, tedy vlastně připravený obsah webu. Taková drobnost, pokud někdy budete instalovat tzv. úplné demo šablony, musíte nahrání ukázkových dat povolit.

Máte-li hotovo, přejděte na další stránku a vida, jsme skoro u konce instalace...

Instalace Joomla 2.5

Zde je potřeba odstranit instalační složku - klikněte na příslušné tlačítko...

Instalace Joomla 2.5

Pro kontrolu, zdrojová složka by nyní měla vypadat takto - zmizela složka instalation.

Instalace Joomla 2.5

Pokud nyní na stránce instalátoru kliknete na tlačítko Stránky, či zadáte do pole adresy prohlížeče adresu vašich stránek, objeví se tato stránka - tedy pokud jste nerozhodli, že stránky budou po instalaci odpojeny.

Instalace Joomla 2.5

No a pokud kliknete na tlačítko Správce, či zadáte do adresního řádku URL vaší administrace - www.domena.cz/administrator - nahraje se stránka pro přístup do administrace.

Instalace Joomla 2.5

No a pokud jste došli až sem, máte nainstalováno.....

Komentáře (4)

  • Pavel

    Pavel

    12 Únor 2012 v 17:55 |
    může být nějaký problém, když všude místo "utf8_general_ci"
    nastavuji"utf8_czech_ci", nebo jsem nějak teď něčím omezen?
  • Fenris

    Fenris

    12 Únor 2012 v 18:29 |
    Pokud používáte web pouze v češtině, problém by být neměl, pokud byste chtěl provozovat web vícejazyčný, mohlo by to zlobit.
  • Martin S.

    Martin S.

    01 Březen 2012 v 16:00 |
    Zdravim,
    nainstaloval jsem na local (OS Linux Ubuntu UE 2.7). Na prvni pohled je vse ok, joomla vypada jak ma. Ale kdyz chci napriklad v administraci upravit clanek, nebo psat novy, ukaze se mi po kliknuti na prislusny clanek jen bila stranka s hlaskou:
    Fatal error: Allowed memory size of 8388608 bytes exhausted (tried to allocate 65 bytes) in /opt/lampp/htdocs/xxxxx/libraries/joomla/language/language.php on line 792
    Netusite nahodou, kde jsem udelal chybku?
    Diky za pripadnou odpoved.
    Martin
  • Fenris

    Fenris

    01 Březen 2012 v 19:22 |
    Dobrý den,
    je mi líto, ale s Linuxem nemám zkušenosti, nicméně zdá se, že je tam nějaký problém s pamětí - doporučuji se zeptat na Joomlaportálu.

Napsat komentář

Pro přidání komentáře se prosím přihlaste.