Jak nastavit ZOO - podruhé

Napsáno 13.01.2011 pro Joomla! a označeno jako YOOtheme, ZOO

nastavení jednotlivých rozvržení aplikace

YOOtheme ZOO

V minulém článku jsme provedli základní nastavení aplikace a nastavení prvků, dnes se pustíme do nastavení jednotlivých rozvržení aplikace, přičemž začneme stejně jako minule, pomocí zubatého kolečka si otevřeme stránku nastavení příslušné aplikace, v našem případě tedy aplikace Blog.

ZOO - nastavení

Otevře se nám již známá stránka, na které jsme se minule věnovali sloupci Jméno a dnes se budeme věnovat sloupcům ostatním - ve všech ostatních sloupcích se totiž nastavují rozvržení jednotlivých zobrazení položky.

ZOO - nastavení

Rozvržení šablony

V tomto sloupci se nastavují rozvržení šablony, jménem šablony je text, který není odkazem, první je Default, tedy výchozí šablona aplikace, kterou se budeme zabývat, za ní pak následují další šablony, jejichž název většinou odpovídá šablonám YOOtheme, pro které jsou určeny, zde tedy například Expo, Noble, Pure, atd.

Za názvem šablony následují odkazy na jednotlivá dostupná rozvržení (rozvržením je míněn vzhled položky, který bude v příslušném případě použit):

  • Feed je rozvržením pro kanál novinek RSS či Atom, tedy takto bude položka vypadat v RSS.
  • Full je úplné stránky jedné samostatné položky.
  • Teaser je rozvržením úvodníku položky, které bude použito při zobrazení položky na úvodní stránce aplikace, v kategorii, v abecedním indexu a ve značce.

Nyní klikněte na odkaz Feed a otevře se vám stránka pro úpravu rozvržení vzhledu položky v kanálu novinek.

ZOO - nastavení

Všimněte si, že stránka se skládá z několika oblastí, respektive ze dvou sloupců, přičemž pravý sloupec je rozdělen na dvě části.

V levém sloupci jsou zobrazeny a pojmenovány jednotlivé pozice příslušného rozvržení tak, jak jsou definovány v dalších souborech, pozice jsou samozřejmě pojmenovány anglicky, takže se nejedná o nedostatečný překlad.

V horní části pravého sloupce jsou dostupné základní prvky, tyto jsou dané samotnou komponentou, jsou dostupné pro všechny aplikace a jejich pojmenování nelze přeložit bez tvrdého zásahu do jejich XML souboru.

V dolní části pravého sloupce jsou pak specifické prvky této aplikace, jsou to prvky, které jsme nastavovali minule při výchozím nastavení aplikace.

Všechny tyto prvky můžete pomocí uchopení a přetažení umístit na libovolné pozice a zde je pak nastavit pro použití v tomto rozvržení.

Úprava prvků se provádí rozbalením prvku a nastavením uvedených možností prvku - pro představu rozbalené prvky tohoto rozvržení.

ZOO - nastavení

Musím zde ovšem upozornit, že byť můžete dát kterýkoliv prvek do jakékoliv pozice, jednotlivé pozice jsou v CSS specificky stylovány pro zobrazení určitých předpokládaných prvků, pokud uložíte do pozice něco jiného, než je předpokládáno, budete si muset upravit CSS stylování.

Stejným způsobem, jako rozvržení pro Feed je pak potřeba projít, sestavit a nastavit rozvržení pro Full a Teaser

ZOO - nastavení

ZOO - nastavení

ZOO - nastavení

Vzhled podání

U nastavení vzhledu podání, tedy vzhledu formuláře pro zadávání položek z veřejné části webu je to trochu jinak, zde jsou v levém sloupci uvedeny tzv. Předložitelné prvky, to jest prvky, které je možno použít ve veřejné části - zde musím poznamenat, že ne všechny prvky je možné v tomto případě použít.

ZOO - nastavení

Moduly a Zásuvné moduly

V tomto případě je postup opět shodný s postupem nastavení základních rozvržení, v případě modulů pak máte k dispozici celkem tři různá rozvržení, které z nich bude použito si vždy volíte v příslušném modulu - máte tedy k dispozici celkem tři různé vzhledy jednoho typu modulu a záleží jen na vás, jak si který sestavíte a kde jej použijete.

Závěr

Pokud jste tedy provedli všechny kroky, zmíněné v tomto a předchozím článku, měli byste mít hotovo základní nastavení ZOO aplikace a můžete se vrhnout do její administrace.

Komentáře (3)

  • Josef Nymš

    Josef Nymš

    09 Leden 2012 v 18:09 |
    Díky za perfektní návod - moc mi pomohl. Asi trochu předbíhám nebo mi to nedocvaklo, ale nepřišel jsem na to, jak jednoduše střídat text s obrázky s lightboxem (viz. tento návod). Zatím mne napadá jen vytvořit šablonu střídavě s deseti texarea a deseti image. I tak mi potom schází možnost obtékání textu. Díky za nakopnutí. JoNy
  • Josef Nymš

    Josef Nymš

    11 Leden 2012 v 11:25 |
    Asi používáte html kód odkazu s atributem data-lightbox podle popisu galerie ve widgetkitu na yootheme. Po delším pátrání jsem to takto vyřešil. Možná by to chtělo jen nějaký plugin do tinymce nebo jce pro snadnější vložení obrázku.
  • Fenris

    Fenris

    11 Leden 2012 v 11:56 |
    Máte pravdu, používám pouze jeden obrázek jako úvodní v pozici média, všechny ostatní jsou vkládány jako odkazy či pomocí widgetkitu jako galeri - já obecně píši texty přímo v HTML, protože tak mám plnou kontrolu na vzhledem. Co se týká pluginu, ten existuje pro JCE, je ovšem mezi placenými doplňky.

Napsat komentář

Pro přidání komentáře se prosím přihlaste.