Co to je PATCH

Napsáno 12.08.2011 pro Joomla! a označeno jako tvorba webu

a jak jej použít...

Patch

"Co to je ten PATCH?", "Jak se ten PATCH používá?", "Co s tím PATCH mám dělat?" - tyto a podobné otázky se neustále vrací, jak dobře hozený bumerang a tak jsem se s nimi rozhodl, doufám, že jednou pro vždy, vypořádat. Vypořádat tak, že napíši, co to tedy je a co se s tím dělá!

Co to je PATCH

patch (záplata) je v informatice označení pro soupis změn mezi dvěma (textovými) soubory (starý a nový) nebo je to označení pro nástroj, kterým mohou být zmíněné změny aplikovány na starý soubor tak, že získáme nový. Tento způsob je využíván zejména programátory, kteří si tak mohou snadno předávat přehledné seznamy změn, ke kterým došlo ve zdrojovém kódu programu, aniž by si museli předávat kompletní zdrojové kódy.

To nám k heslu PATCH praví moudrá Wikipedia, já si ovšem dále dovolím zveřejnit svou definici pro PATCH, formulovanou se zvláštním zřetelem na Joomla!:

PATCH je balíček, obsahující připravenou sestavu složek a souborů, jehož použitím, to jest nakopírováním do zdrojového adresáře instalace Joomla! dojde k doplnění či pozměnění stávajících souborů.

Tento způsob instalace češtin používám pouze tehdy, není-li jiné cesty, ve většině případů se jedná o češtiny u komponent, které nelze instalovat pomocí výchozí instalátoru Joomla!. V takových případech připravuji potřebné soubory a ukládám je do struktury složek tak, aby při přehrání do zdrojového adresáře Joomla! došlo k umístění složek a souborů na potřebné místo.

Použití PATCHE

Pro použití PATCHe potřebujete dvě věci, tou první je samotný PATCH - pro potřebu popisu postupu zde použiji PATCH s češtinou pro fórum Kunena, tou druhou je FTP klient - zde popíši dvě varianty, které sám používám - postup při použití Exploreru, což je výchozí správce souborů ve Windows, a postup při použití FireFTP, což je doplněk prohlížeče Firefox.

Jdeme na to...

Předpokládám, že máte stažený potřebný soubor, v mém případě se jedná, jak jsem již uvedl, o češtinu pro Kunena. Stažený zip soubor rozbalte tak, abyste s jeho obsahem mohli pracovat - viz obrázek:

PATCH

Rozbalený stažený soubor s češtinou.

 

Stejně tak předpokládám, že máte základní povědomí o práci se soubory, tušíte, co je to FTP a víte, jak se dostat do zdrojové složky Vaší instalace Joomla!

Windows Exporer

Nepleťte si prosím Windows Explorer s Internet Explorerem, Windows Explorer (dále jen Explorer) je výchozí správce souborů Windows, to jest ta okénka, ve kterých manipulujete se složkami a soubory - předpokládám, že víte oč se jedná, byť možná netušíte, že i tento správce funguje jako FTP klient.

Otevřte si nové okno Exploreru a do adresního řádku zapište adresu Vaší zdrojové složky instalace - pokud se tímto způsobem přihlašujete poprvé, budete muset před připojením vyplnit přístupová data, jméno a heslo, až tak učiníte, měli byste vidět podobné okno, jako je toto:

PATCH

Zdrojová složka instalace Joomla!

 

Otevřte si okno s obsahem PATCHE, označte si všechny soubory, uchopte je myší a přetáhněte do okna se zdrojovou složkou instalace Joomla!

PATCH

Přetáhněte vybrané složky.

 

Pokud se objeví požadavek na potvrzení nahrazení souborů, potvrďte nahrazení!

PATCH

Potvrďte nahrazení souborů!

 

A to je celé...

PATCH

A to je celé...

 

FireFTP

FireFTP je rozšíření prohlížeče Mozilla Firefox, které si můžete stáhnout z této strányk a které funguje jako FTP klient. Po instalaci doplňku je spustíte z lišta prohlížeče, položka "Nástroje". Po spuštění se objeví nové okno, které vypadá asi takto:

PATCH

Výchozí okno FireFTP.

 

Přes horní lištu se připojte ke zdrojové složce Vaší instalace Joomla, v mém případě je FireFTP připojen k Fenris.cz, ta se objeví v pravém okně - v levém okně si otevřte složku se soubory z rozbaleného balíčku s češtinou.

Označte si soubory v levém okně a klikněte na zelenou šipku pro přesun souborů, nacházející se mezi okny, pokud se objeví okno s požadavkem nahrazení souborů, kliněte na "Overwrite All".

PATCH

Přepište soubory a je to...

 

Počkejte, až se v dolním info okně objeví hláška "Directory send OK" a máte hotovo.

A to je celé, žádná věda...

Komentáře (0)

Napsat komentář

Pro přidání komentáře se prosím přihlaste.