Stránka 404

Napsáno 30.06.2010 pro Joomla! a označeno jako Joomla, SEO

jak na chybovou stránku v Joomla!

404

Před pár dny jsem dostal tip na napsání článku, konkrétně článku na téma Vyrobení a spuštění vlastní stránky 404: Nenalezeno. Chvíli jsem o tom přemýšlel a při své lenosti jsem dospěl k názoru, že není důvod psát již napsané a pojal jsem tedy článek jako souhrn několika tipů a odkazů.

Stránka 404 v základní instalaci Joomla!

404

V základní instalaci Joomla! je zobrazení stránky 404 tvořeno souborem /templates/system/error.php, který generuje HTML kód, obsahující textové řetězce ze souboru /language/cs-CZ/cs-CZ.ini a který je stylován pomocí CSS souboru /templates/system/css/error.css.

Z uvedených informací tedy vyplývá, že výchozí 404 stránku Joomla! lze uživatelsky změnit úpravou uvedených souborů, tedy za předpokladu, že alespoň trochu ovládáte práci s HTML a CSS soubory.

Stránka 404 pomocí komponenty pro přepis URL

Pokud používáte některou z komponent pro přepis URL, například sh404SEF, AceSEF či JoomSEF, nemusíte předchozímu odstavci vůbec věnovat pozornost - všechny tyto komponenty umožňují uživatelskou tvorbu stránky 404 jako běžného článku - při instalaci tyto komponenty většinou vytvoří článek s titulkem 404 a s určitým výchozím textem, který lze buď ve správci článků nebo v nastavení komponenty editovat, jak jen hrdlo ráčí, stejně tak lze nastavit i další atributy článku, například zobrazení ikon, autora a podobné, které ovšem doporučuji v případě této stránky vypnout.

Odkazy

ErrorDocument 404 - jak udělat chybovou stránku na Jak psát web
Perfektní 404 na Interval.cz
Vlastní stránky kódu 404
Chybová stránka 404 - návrhy a doporučení
60 Impressive 404 pages
Creative 404 Error Pages With Characters
36 Cool Custom Error 404 Pages
Článek byl napsán pro Joomla 1.5., u novějších verzí může být vše jinak.

Komentáře (0)

Napsat komentář

Pro přidání komentáře se prosím přihlaste.